Keş Peyniri

Keş Peyniri Nedir?

Orta Asya Türkleri’nin Anadolu’ya taşıdığı en önemli lezzetlerden biri olarak bilinen Keş peyniri, hayvanlardan çok fazla elde edilen sütü değerlendirmek amacıyla üretilen bir peynir çeşidi olarak bilinmektedir. O dönemde fakir halkın kışın tüketmek için sakladığı bu peynir çeşidi, günümüzde de halen kahvaltılarımızın ve yemeklerimizin vazgeçilmez bir lezzetidir. Anadolu’da pek çok yörede üretilen bu peynir, hem sağlıklı olması hem de eşsiz lezzetiyle her dönem dikkat çekmeyi başarmıştır. Peki farklı lezzet özelliklerine sahip olan keş peyniri nedir? Sağlıklı ve lezzetli olan bu peynirin faydası ve genel özellikleri nelerdir?

Keş Peyniri - GerKeş - Üçgen Keş
Keş Peyniri – GerKeş – Üçgen Keş

Keş Peynirinin Özellikleri Nelerdir?

Türk gastronomisi adına önemli bir yere sahip olan keş peyniri, yoğurdun kurutulmuş bir formu olarak bilinmektedir. Çünkü bu peynir eski zamanlarda; keçi, koyun, inek ve mandadan sağılan sütünün fazla olan kısmının güneşte kurutulması sonucunda ortaya çıkmıştır. Günümüzde ise genellikle yağsız süzme yoğurt kullanılarak hazırlanmaktadır. Yuvarlak ve kalıplı bir görünüme sahip olan keş, ayrıca oldukça katı yapılı ve tuzludur. İçerisinde fazla miktarda tuz kullanılmasın sebebi ise bozulmadan uzun süre saklanabilmesi içindir. Yemeklerin ve kahvaltıların vazgeçilmezi olan keş, damak zevkine düşkün olanlar için her dönem güzel bir seçim olmuştur.

Yöresel Bir Lezzet Keş Peyniri

Yöresel tatlar bakımından zengin bir mutfağa sahip olan ülkemiz, her dönem peynir üretiminde de önemli bir yere sahip olmuştur. Uzun yıllardır hem geleneksel hem de modern uygulamalarla peynir çeşitliliğini sürdüren ülkemizin farklı peynir çeşitlerinden biri de keş peyniridir. Farklı özellikleri barındırarak Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde üretilen Keş peyniri, yöresel tatlar sevenler için eşsiz bir lezzete sahiptir. Ayrıca raf ömrü de uzun olan bu peynir, istenildiği zaman tüketilmektedir.

Keş Peyniri - GerKeş - Kare Keş
Keş Peyniri – GerKeş – Kare Keş

Damaklarda Farklı Bir Tat Bırakan Keş Peynirin Faydaları Nelerdir?

Yöresel bir lezzet olan keş peyniri, farklı aroması ve lezzetiyle en çok tercih edilen süt ve süt ürünlerinden biridir. Kendine has bir tadı olan keş peynirinin damaklarda bıraktığı doyumsuz lezzetinin yanında sağlık açısından da pek çok faydası vardır, pek çok hastalığın gelişmesini de önlemektedir. Protein ve kalsiyum deposu olan bu peynirin insan sağlığına faydaları şöyledir;

  • İçerdiği zengin besinler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirici bir yapıya sahiptir. Bu da vücudu enfeksiyonlara karşı korumaktadır.
  • Tokluk hissi sayesinde zayıflamak isteyen kişilerin rahatlıkla yiyebileceği bir peynir çeşididir.
  • Kalsiyum miktarı bakımından yüksek bir süt ürünü olan keş peyniri, diş ve kemik sağlığı için önemlidir.
  • Sinir sistemi için de çok önemlidir. Bu peynir, sinir sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olmaktadır.
  • Cildin nemlendirilmesi yardımcı olmakta ve ölü derilerin yok olmasını sağlamaktadır.
  • Yorgunluk sebebiyle yaşanan göz yorgunluklarının önüne geçmektedir.
  • Kış hastalıklarının yaşanmasını önlemektedir.

Yukarıda pek çok faydasından bahsetmiş olduğumuz bu peynirin içinde bulunan tuz miktarından dolayı dikkatlice tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Keş Peynirin Tüketilme Şekilleri

Ülkemizde bazı bölgelerde kurutma peyniri olarak da anılan keş peyniri, farklı lezzeti ve dokusu sayesinde hem kahvaltıda hem de pek çok yemeğin tamamlayıcısı olarak da kullanılmaktadır. Kahvaltılarda kahvaltılık olarak tüketilebilen bu peynir, menemen yapımında ve kızartılarak da tüketilmektedir. Genelde inek sütü kullanılarak yapılan bu peynir, yemeklerde ise özellikle erişte yapımında kullanılmaktadır. Eriştede cevizle beraber kullanıldığında farklı ve lezzetli bir yemek ortaya çıkar. Çorbalarda da kullanılan bu peynir, sağlıklı bir çorba yapılmasını sağlarken ayrıca iştahların da kabarmasını sağlamaktadır. Bunların dışında evlerimizin vazgeçilmezi olan hamur işleri ve börek yapımında da kullanılan lezzetli keş peyniri, farklı tatlar yakalamanızda sizlere yardımcı olmaktadır.

Keş Peyniri Farklı bir Lezzet Arayanlar İçin Güzel Bir Alternatif

Geçmişten günümüze Bolu ve Zonguldak yöresi başta olmak üzere Anadolu mutfağında önemli bir yere sahip olan bu peynir, damak tadına düşkün olanlar için güzel bir peynir çeşididir. Lezzetli keş peyniri, farklı dokusu ve tadıyla büyük küçük herkesin iştahını açmaktadır. Zevkle tüketilen bu süt ve süt ürünü, doğal üretim teknikleriyle üretildiği için insan sağlığı adına da önemli bir yere sahiptir. Siz de farklı ama lezzetli bir peyniri arayışı içerisindeyseniz keş peynirini tatmadan aradığınız tadı bulduğunuza karar vermeyiniz. Fakat farklı tatlar peşinde koşanlara güzel bir alternatif olacak bu peynirin tuzlu bir yapıya sahip olmasından dolayı dikkatli tüketilmesi gerektiğinin de unutulmaması gerekmektedir.

Keş Peyniri - GerKeş - Armut Keş
Keş Peyniri – GerKeş – Armut Keş

Meşhur Gerede Keşi

Keş peyniri üretimin özellikle yurt içinde “meşhur” hale geldiği yerler vardır. Bunların en bilineni Gerede keşi ve Bolu keşidir. Açıkgöz Süt Ürünleri ve GerKeş olarak bizim üretim yerimiz Bolu’nun Gerede ilçesindedir. Hakiki Gerede keşi ve Bolu keşi için doğru adres olduğumuzu da belirtmek isteriz.

Nasıl keş alabilirim?

Keş peynirinin en kalitelisi olan Gerede keşi ve Bolu keşini firmamızdan temin edebilirsiniz. Firmamız Google İşletmeler‘e kayıtlıdır. İletişim Bilgileri ise şu şekildedir:

Adres: Bahçelievler Mah. Anadolu Cad. Sanayi Sitesi Arkası No: 16 Gerede / Bolu
Telefon: 0539 618 83 85

Görüşmeyi başlat
Yardımcı olabilir miyiz?
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabilirim?